Tuesday, July 29, 2008

Stenhård kanjon i Susna

I själva huvudalen vi åkt upp längs flyter älven Susna, som Mjölkelva är ett biflöde till. Där hade vi sett ett par forsar från vägen och en spännande och väldigt djup kanjon som verkade ha mycket fallhöjd. Vi åkte ner för att placera en bil vid upptaget nedanför kanjonen och knackade på hos en gubbe som bodde där. Halvnorske Dennis frågade om det fanns några fossefall och om det var juv (kanjon) i Susna. Gubben svarade att "det är ett litet datt på 2-3 meter" och han trodde att det skulle gå att paddla kano (kanadensare) längs sträckan. Inte precis vad vi ville höra. Men vi tog detta med en stor nypa salt för intuitionen sa oss att det måste finnas mycket mer fallhöjd och att det var en kanjon var ju helt uppenbart. Vi bytte om och hoppade i och blev imponerade redan i den första och andra forsen, som bara dem var värda turen.

Jag har satt ihop en GoogleEarth-fil som innehåller bilder och mer information om forsarna. Du kan högerklicka på nedanstående länk och välja att spara filen på din dator. Öppna den sedan med Google Earth så kan du titta på bilderna.
http://www.waveface.se/GE/SWG/SWG_1.kml

Susna visade sig vara grymt bra padddling och gubben hade noll koll och var en riktig underskarvare. Kom ihåg att aldrig lita på vad locals säger. Dennis lyckades också läsa av tripmätaren i bilen fel så att vi trodde att det var ca 3 km vi skulle paddla, när det i själva verket var en mil. Vi satte i älven kl 19 på kvällen och efter fyra timmars grym paddling tog vi ett klokt beslut att bära ut ur kanjonen och återigen avbryta turen i förtid. Klockan var då 23.00 och vi hade inte ätit någon middag. Med andra ord lyckades vi alltså avbryta paddlingen och bära ut från två olika kanjoner samma dag. Tror inte jag har varit med om det tidigare. Susna är solid klass IV pushy creeking i kanjon och rekommenderas varmt. Karaktären är pool drop. Men vid högre vatten kan detta bli ett klass V-VI monster.

No comments: