Wednesday, August 6, 2008

Action på Ämån


I onsdags paddlade jag Ämån i Orsa finnmark tillsammans med ett gäng som åkte upp från Dala-Floda. Det var Daniel Warberg, Simon Eriksson, Anton Immler, Julien Turin, Patrik Svensson och Erik Wettergren. Dessutom var Ämåns ende local med - Fabian Leo som bor i Tallhed bara några kilometer från Storstupet där vi tog upp. Ämån fungerar normalt sett bara under vårfloden men efter två dagars mycket kraftigt regnväder hade vattnet gått upp till en riktigt bra nivå och vi passade naturligtvis på att få paddla denna fina å i sommartemperatur.

Det blev en händelserik tur med flera incidenter av varierande allvarlighetsgrad. Den värsta stod jag själv för när jag fastnade i en vals på ett väldigt dåligt ställe i Bössfallet. Jag blev tvungen att simma genom en farlig passage samtidigt som min kropp trasslades in i en kastlina och jag höll på att bli nedtryckt under vattnet hängandes med ena benet fast i repet (jag kommer att beskriva detta i en separat incidentrapport). Sedan gick Fabian runt precis före ett dropp och åkte utför med huvudet neråt och slog i hakan vartefter han simmade. Erik kilade fast kajaken nedanför Helvetesfallet men lyckligtvis på rätt köl. Det tog honom kanske en minut innan han lyckades komma loss, men ingen av oss andra hade haft möjlighet att komma till undsättning. I sista forsen bjöd Anton på en spektakulär linje när han av misstag råkade köra forsen baklänges, men helt utan andra problem.


(Julien " Julle" Turin boofar ett dropp på Ämån)

För den som är intresserad av att paddla Ämån rekommenderar jag att läsa den guide jag publicerade i nr 2 av tidningen Paddling 2007. Där finns alla fem etapperna beskrivna. Denna gång paddlade vi etapp 2, 3 och 4, vilket totalt ger en sträcka på 2 mil. Det tog oss cirka fem och en halv timme.

(Firning av kajaker förbi Helvetesfallet.)

(Simon och Erik i kanjonen nedanför Helvetesfallet.)


(Anton stilar genom att ta det största fallet baklänges.)

No comments: