Thursday, April 19, 2007

Ottawa River och WT

Nu är jag på plats i Canada. Mätt, belåten och med trådlöst Internet. Vi bor på en anläggning som drivs av företaget Wilderness Tours (WT) som kör rafting, kajakkurser och andra outdoor-aktiviteter längs floden. De sysselsätter uppåt 200 personer under högsäsong och stället är riktigt trevligt. De flesta lagen har bokat in sig i små stugor som ligger i närheten av centrets huvudbyggnad där det serveras mat och finns duschar och toalett. De första nätterna var lite kyliga eftersom stugorna saknade värme och var helt oisolerade – gjorda enbart för användning på sommaren.

I måndags skulle vi köra vårt första paddelpass och dagen började med ymnigt snöande och regnande under förmiddagen och temperaturer kring noll. Trots det tog vi oss ut och fick pröva på Ottawaflodens vatten för första gången. Efter det har vi hunnit med att köra de två olika ”normalturerna” som finns på floden – Main Channel och Middle Channel. Tyvärr är vattenståndet inte alls bra just nu men kommer att stiga med drygt en meter under helgen och på måndag ska den beryktade ”Bus Eater”-vågen vara igång. Det är där världens bästa freestylepaddlare ska koras om ett par veckor. Som namnet antyder är vågen stor nog att sluka en mindre buss och alla i laget går i spänd förväntan över hur vågen kommer att vara. Kommer vi överhuvudtaget våga paddla in i den? Alla har sett filmerna från vågen och de sjukt stora trick som de bästa paddlarna kan slänga där men ingen vet riktigt hur det kommer att kännas att ligga där själv. Snart vet vi.

Boendet har varit lite kyligt men vi var förberedda och nu är det varmare väder på gång så det kommer nog inte att vara något problem. Det som är allra bäst är nog maten. Frukosten är grym. Ett helt smörgåsbord med färsk frukt av alla slag, riktig müsli, juice, kaffe, te, bröd eller varm kontinental frukost för den som vill. De andra målen är lika goda och det serveras desserter varje gång. Helt klart den bästa mat jag någonsin ätit på en paddelresa och dessutom har vi helpension.

Förutom paddlingen så tränar vi löpning och styrketränar tillsammans i laget. Vi har ett bra gäng i år och nye förbundskaptenen Erik Westberg gör sitt bästa för att skapa en bra laganda. Alla är laddade och väldigt fokuserade på träningen.

Efter lite krångel med en trasig router verkar det som att man fått ordning på Internetförbindelsen till Wilderness Tours nu och det kommer innebära att vi kommer att rapportera mer än någonsin från detta VM eftersom mer än halva laget har med sig egna datorer med trådlös uppkoppling.

Snart kommer vi ha hela världseliten på plats här i Canada och då kommer vi säkerligen att få en inblick i framtiden för freestyle. Den här tävlingen kommer att sätta en helt ny standard för vad som är möjligt att utföra i en kajak och vi ska vara med och skriva historien.

No comments: